Advocaten, wat doen ze precies en waar moeten we op letten?

Sommige mensen komen er nooit mee in aanraking, maar anderen zien ze elke dag. Advocaten. Er zijn verschillende redenen om een advocaat in te huren en de kosten kunnen dus ook verschillen. Waar moet je nou op letten als je een advocaat inhuurt? In welke gebieden zijn zij actief? En wat kost een advocaat nou eigenlijk?

Algemene introductie

Mensen die zich advocaat noemen hebben een opleiding gevolgd aan een universiteit. De opleiding rechtsgeleerdheid. De eerste paar jaar op deze opleiding bestaan uit het leren van de wetten en hoe je deze toepast. De eerste drie jaar van deze opleiding mogen de studerende advocaten nog niet zelfstandig werken. Ze staan onder begeleiding van een meer ervaren advocaat en moeten nog steeds naar school om te leren en om examens af te leggen. Als de persoon de examens behaald heeft, mag hij/zij zelfstandig te werk gaan als advocaat.

Een advocaat adviseert, bemiddelt, onderhandelt en procedeert:

 • Als je ergens niet uitkomt, schakel je een advocaat in om je te helpen. Het probleem kan zijn met de overheid, een bedrijf of zelfs je buurman.
 • Een advocaat kan ook bemiddelen tussen twee partijen omdat deze niet met elkaar willen communiceren. De advocaat is dan de contactpersoon.
 • Om een oplossing te vinden voor het probleem kan een advocaat gaan onderhandelen zonder dat er een juridische procedure bij komt kijken. De advocaat kijkt naar alle kanten van het verhaal en probeert een oplossing te vinden die voor beide partijen bevredigend is.
 • Als de belangen van een cliënt verdedigd moeten worden tijdens een rechtszaak, kan een advocaat worden ingehuurd om de partij te verdedigen.

  Dame van Justitie

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal dingen die je kunt vragen en waar je op kunt letten wanneer je op zoek bent naar een advocaat, namelijk:

 • Het kennismakingsgesprek. Is het gratis?
 • Is de advocaat gespecialiseerd in het probleem dat je hebt en heeft hij veel ervaring in dat gebied?
 • Hoe lang schat hij dat de zaak gaat duren en wat de slagingskansen zijn?
 • Wat zal het voor jouw gaan kosten? Stelt hij de offerte van tevoren op of rekent hij een uurtarief? Zijn er nog extra kosten naast zijn uursalaris? Doet hij de zaak alleen of heeft hij een collega waar hij mee samenwerkt?
 • Vraag of je op de hoogte kan worden gehouden over de kosten. Wanneer deze veranderen of wanneer je over een bepaald bedrag heen gaat.
 • Wanneer de advocaat ziek is of vakantie neemt, wie neemt zijn werk over tijdens zijn afwezigheid?
 • Vraag om een verslag met afspraken die jullie hebben gemaakt tijdens het eerste gesprek.
 • Vraag hoe jullie contact houden
 • Mocht je nou in de toekomst problemen krijgen, moet je hier in het begin al afspraken over maken. Heeft de advocaat bijvoorbeeld een klachtenprocedure, of is hij aangesloten bij de Geschillencommissie Advocatuur?
 • Wat zijn de algemene voorwaarden van het kantoor?

Gebieden

Er is het arbeidsrecht. Dit gaat over de verhouding tussen de werkgever en werknemer. In dit recht worden bijvoorbeeld verschillende onderdelen van een arbeidsovereenkomst besproken.

Daarnaast heb je het civiel recht. Hieronder vallen zaken van burger tot burger, maar ook rechtspersonen kunnen elkaar hiermee procederen.

Als derde heb je dan het contractenrecht. Dit heeft alles te maken met overeenkomsten en contracten.

Goederenrecht is ook een gebied. Dit heeft te maken met het eigendom en de zeggenschap over goederen en zaken.

Het huurrecht houdt zich bezig met huurovereenkomsten en maakt deel uit van het burgerlijk recht.

Letselschade geldt voor beide geestelijk en lichamelijke schade. Denk aan een ongeluk tijdens je werk of een verkeersongeluk. Als je het slachtoffer hiervan bent en de andere persoon aansprakelijk is, kun je rekenen op een schadevergoeding.

Personen- en Familierecht heeft te maken met familiaire zaken zoals scheidingen, wijziging van je naam, voogdij, erfenis, alimentatie, etc.

Bestuursrecht is nog vrij nieuw in Nederland. Dit zijn een soort regels waar de overheid zich aan moet houden als ze een subsidie of vergunning toekennen.

Strafrecht gaat uiteraard over misdrijven. Misdrijven kunnen bijvoorbeeld inbraak of vandalisme zijn.

Het ondernemingsrecht gaat over problemen met je zakenpartner, faillissement en andere onderwerpen.

Het vreemdelingenrecht gaat over immigranten. Niet iedere immigrant kan zomaar in Nederland komen wonen. Voor mensen die niet uit Europa komen gelden ook weer andere regels.

Kosten

De kosten verschillen sterk per advocaat. Een beginnend advocaat verdient per maand ongeveer zo’n €1,926 per maand. Een meer ervaren advocaat kan zo hoog als €9,000 per maand verdienen. Het gemiddelde van wat een advocaat in Nederland verdient ligt rond de €4,180 per maand.

Wanneer je dus een advocaat nodig hebt, ga goed op zoek naar wie en wat er precies bij je past. Doe onderzoek naar verschillende advocatenbureaus en denk goed na over hoeveel geld je eraan wil besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *