Helaas, jij en je partner willen scheiden. Waar moet je op letten?

Onder het personen- en familierecht valt de echtscheiding. Een scheiding kan een resultaat zijn van vele dingen en er komen dan ook veel dingen bij kijken afhankelijk van wat je situatie precies is. Afhankelijk van hoe goed jij en je ex-partner nog met elkaar kunnen communiceren, heb de keuze tussen een advocaat of mediator voor jullie beide, of ieder een eigen advocaat. Hoe zou je dit proces kunnen starten? Hoe lang duurt zo’n proces nou? En wat zijn de kosten ongeveer?

De procedure

Er zijn verschillende manieren hoe een scheidingsproces kan verlopen. Als voorbereiding ben je verplicht een advocaat in te huren omdat deze de enige is die processtukken in kan dienen bij de rechtbank. Als alle afspraken zijn gemaakt, stel je een overeenkomst op. Dit zijn bijvoorbeeld de afspraken over het huis, de spullen en het geld. Als je minderjarige kinderen hebt, moeten hier ook afspraken over gemaakt worden. In dit plan leg je samen met je partner vast hoe je voor de kinderen gaat zorgen na de scheiding als het gaat om de opvoeding en verzorging en hoeveel dit zal kosten.

Het verzoek om te scheiden indienen kan alleen worden gedaan door de advocaat. In dit verzoek is al het papierwerk inbegrepen die nodig is om het officieel te maken.

Wanneer je partner het niet eens is met de scheiding kun je nog steeds dit verzoek aanvragen. Je partner ontvangt dan een kopie van een eenzijdig verzoekschrift en kan dan een verweerschrift indienen. In deze situatie heeft je partner zijn of haar eigen advocaat.

Er is meestal geen zitting als je samen het verzoek hebt ingediend en je geen minderjarige kinderen hebt en als er geen verweer is als het verzoek is ingediend. Er is wel een zitting als er verweer is gegeven en als je minderjarige kinderen hebt en uit het kindgesprek en/of het ouderschapsplan blijkt dat er toch een zitting nodig is.

Er zal een uitspraak zijn na een aantal weken nadat de zitting is geweest. Hoe lang het kan duren hangt af van hoe de zaak is verlopen.

Als jij of je partner het niet eens is met de uitspraak die de rechter geeft, kan je in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. Als een van jullie het hierna nog steeds niet eens is met wat er besloten is, kan je in cassatie gaan bij de Hoge Raad.

Wanneer de beslissing is genomen en alles geregeld is, moet je dit binnen 6 maanden doorgeven aan de gemeente. Pas dan zal de scheiding officieel erkend worden.

De kosten

De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan de kosten voor de advocaat, de griffier kosten en eventuele uittreksels voor documenten die nodig zijn om het proces af te ronden. Zoek altijd naar een advocaat die gespecialiseerd is in echtscheidingen zodat je de beste zorg hebt en niet voor onnodige kosten komt te staan.

Tijdens het proces van de scheiding is het goed om ondersteuning te vragen van je vrienden en familie, omdat dit proces erg slopend kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *