Ouch! Letselschade. Wat nu?

Er komt veel kijken bij een letselschade claim. Daarom is het belangrijk dat je om advies vraagt bij een advocaat. Het kan iedereen overkomen en het kan je leven dramatisch veranderen. Er komen veel dingen kijken bij letselschade. De meeste mensen denken niet aan alle aspecten waar ze op verliezen. Het is niet alleen je inkomen waar je op verliest, maar ook medische kosten en eventueel heb je ook huishoudelijke hulp nodig voor de periode waar je dit zelf niet kan doen. Daarnaast kan je ook emotionele schade hebben, verdriet of een trauma er aan over houden. Waar moet je nou precies weten voor je een advocaat inhuurt? En waar moet je op letten als je een letselschadevergoeding eist?

Letselschade. Wat is dit nou precies?

Dit is de schade die je kunt krijgen door lichamelijk of geestelijk letsel en het niet je eigen schuld is. Voorbeelden hiervan kunnen zijn gebeten worden door andermans hond, ziek worden door een fout van je huisarts of ziekenhuis of schade oplopen door een product dat niet goed in elkaar is gezet door de fabrikant. In het geval dat er een burn-out ontstaat door een te hoge werkdruk kun je letselschade hebben. Daarnaast is er ook nog een immateriële schade zijn, bijvoorbeeld je reputatie die beschadigd raakt door laster of psychische schade oplopen door een ernstig auto-ongeluk. Een advocaat die gespecialiseerd is in letselschade kan erachter komen of er inderdaad letselschade is, welk type het is en of er een kans is op een letselschadevergoeding.

Letselschadevergoeding. Wat is dit dan?

Dit is de vergoeding die je kunt ontvangen van degene die aansprakelijk is voor jouw letselschade. Dit kunnen verschillende instanties zijn zoals het ziekenhuis of je school, maar ook individuele personen zijn zoals je buurman. Dit kan geld zijn voor de kosten die je hebt moeten maken door het ongeval, zoals je ziekenhuisbezoek of smartengeld.

Wat is smartengeld?

Dit is geld voor immateriële dingen en kan alleen ontvangen wanneer er een erkend ziektebeeld is vastgesteld in de psychiatrie. In de volgende situaties kan er smartengeld geëist worden:

  • Geestelijk of lichamelijk letsel
  • Aantasting van de nagedachtenis van een of meerdere familieleden
  • Er is met opzet immateriële schade toegebracht
  • Schaden van de goede naam of de eer van een familie(lid) of als deze op een andere wijzen gelasterd is

Wat tips voor en tijdens de zaak

  1. Houdt een dossier bij. Alles wat je kunt krijgen als het gaat om bewijs zoals bonnen en rekeningen.
  2. Beslis niet te snel. In sommige gevallen is het beter om te wachten met een beslissing nemen over een zaak. Raadpleeg je advocaat over hoe je dit aanpakt.
  3. Ga na het ongeluk meteen naar je huisarts. Deze zal de schade van het ongeluk meteen vastleggen in je dossier. Dit is dan het eerste bewijs dat je hebt in je zaak.
  4. Zoals in alle films en series met politie: vertel je tegenpartij niks zonder je advocaat te raadplegen. De informatie die je ze kunt geven kunnen zij tegen je gebruiken, dus als ze willen praten, zorg er dan voor dat je advocaat erbij is.
  5. Maak geen beslissing zonder je advocaat. Het kan zijn dat de tegenpartij een bedrag voorstelt die te laag is. Als je dit bedrag aanneemt en naderhand met je advocaat hierover spreekt en deze zegt dat je dat niet had moeten doen, kan er niks meer aan gedaan worden.

Als je dus letsel oploopt dat niet je eigen schuld is, vraag om advies bij mensen die ervoor gestudeerd hebben zodat je het beste gecompenseerd kan worden. Dit voorkomt dat je in het ergste geval je huis of auto moet verkopen omdat het bedrag dat je hebt gekregen te laag was om alle kosten te dekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *