Voornaamswijziging in Alkmaar: hoe kan een advocaat helpen

We hebben allemaal bij onze geboorte een voornaam gekregen en nemen deze dan ook voor lief de rest van ons leven. Dit geldt echter niet in alle gevallen, want er zijn diverse redenen te bedenken waarom iemand niet tevreden is met zijn of haar voornaam en deze daarom wil wijzigen. Het is mogelijk om je voornaam te wijzigen, mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet en de wijziging een gegronde reden heeft. Voor de wijziging moet een specifiek proces worden doorlopen waarbij het gebruik van een advocaat verplicht is, omdat het verzoek officieel bij de rechtbank ingediend te worden.

Een nieuwe voornaam moet wel aan redelijke voorwaarden voldoen en mag bijvoorbeeld geen scheldwoorden bevatten. Ook worden ongepaste woorden als bank of fiets in de meeste gevallen niet in overweging genomen om als voornaam te gebruiken. Dit laatste onderdeel is echter aan de rechter en heeft ook te maken met de tijdsgeest, omdat we steeds meer te maken krijgen met nieuwe en uiteenlopende voornamen.

Voornaam

Het inschakelen van een advocaat is verplicht bij een voornaamswijziging

Het proces van een voornaamswijziging is niet heel gecompliceerd, maar dient wel met behulp van een advocaat gevolgd te worden. De wijziging is ook officieel en het is dan ook belangrijk dat alle documenten op de juiste manier aangeleverd worden voor het verzoek. Het verzoek zelf bestaat uit een schriftelijke indiening van de wijzigingsaanvraag met hierbij een uittreksel van BRP, een geboorteakte een uittreksel uit het Centraal Gezagsregister en eventuele andere documenten die de aanvraag ondersteunen.

Wanneer het verzoek wordt aangevraagd door een minderjarige dan dient er een verklaring van de ouder bij te zijn om de aanvraag te ondersteunen. Indien slechts een ouder de verklaring ondersteund moet er ook reden gegeven worden waarom de verklaring van de andere ouder ontbreekt. Een specialist zoals Advocatenkantoor Appelman kan ondersteuning bieden bij de aanlevering van deze documenten. Uiteraard is het zeer belangrijk dat de reden van het verzoek duidelijk wordt gemaakt.

Redenen voor een naamsverandering

Er kunnen diverse redenen zijn waarom iemand niet tevreden is met zijn of haar voornaam en deze wil veranderen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat iemand veel gepest is in het verleden of dat er een traumatische ervaring gelinkt wordt aan de naam. Een geslachtswijziging komt ook steeds vaker voor en ook dit kan een reden zijn voor het aannemen van een andere voornaam. Soms gebeurt het dat mensen naar het buitenland emigreren of buitenlanders naar Nederland komen, maar de naam in het land van residentie een andere (ongepaste) betekenis heeft. Een andere veel voorkomende reden voor een voornaamswijziging, is in het geval van adoptie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *